Utrecht school -6

Broeke Steigerbouw monteert overkapping op het Berlijnplein in Utrecht

30-03-2023

Als de planning gehaald wordt staat er in het tweede kwartaal van 2023 aan het Berlijnplein in Utrecht een prachtig nieuw beeldbepalend gebouw. “In onze groeiende stad is het zaak om slim om te gaan met de ruimte die er is” volgens de gemeente op haar website. “Op deze plek komt een van de grootste scholen van Utrecht: Academie TIEN en een grote wedstrijdsporthal. Ook krijgt het gebouw een openbaar groen plein op het dak, voor alle bewoners uit de buurt”. Met recht een multifunctioneel gebouw dat plaats biedt voor onderwijs en sport in de Domstad.

WAM&vanDuren Bouwgroep

Broeke Steigerbouw mocht in opdracht van de aannemer van dit prestigieuze project WAM&vanDuren Bouwgroep een 55m1 strekkende gesealde overkapping monteren. Deze overkapping zorgt ervoor dat de opdrachtgever bij iedere weersomstandigheid droog kan doorwerken. Een overkapping die ervoor zorgt dat het Nederlandse weer geen spelbreker is bij het halen van de planning.

Door de moeilijkheidsgraad van deze overkapping is er door Paul Brouwer, constructeur in opdracht van Broeke Steigerbouw, een uitgebreide berekening gemaakt. In deze berekening is de kapconstructie uitgebreid getoetst op bezwijkwaarde en toelaatbare windbelastingen.

Een belangrijke rol voor de werkvoorbereiding

Natuurlijk is ook de werkvoorbereiding van Broeke Steigerbouw betrokken. Werkvoorbereider Dèlano Lombao: “De werkvoorbereiding van zo’n kapconstructie is voor ons als werkvoorbereiders altijd een mooi en uitdagend project. De werkvoorbereiding dient dan ook uitgebreid verzorgd te worden. Door onze voorbereidingen kunnen de steigerbouwers met een helder werkplan aan de slag. Met de steigertekeningen worden de berekeningen gemaakt en de montage van de constructie uitgevoerd”.

Vooral de laatste fase van de constructie moet door de mannen van Broeke goed getimed worden. Het sealen van de kapconstructie is die laatste fase en is volledig afhankelijk van het weer. De uitdaging bij de kapconstructie op het Berlijnplein is dan ook dat het sealen in één dag moet gebeuren bij droog weer en niet al te veel wind.

Ondertussen hebben de mannen van Broeke Steigerbouw het project afgerond en kunnen de professionals van WAM&vanDuren Bouwgroep iedere dag droog werken. Zodra de werkzaamheden aan het Berlijnplein zijn afgerond zal de kapconstructie weer worden gedemonteerd.

Deel dit bericht via